Sona

Tegoroczny sezon grillowy będzie należeć do krewetek!

2014-05-15 13:54:00

Tegoroczny sezon grillowy będzie należeć do krewetek!

W Polsce wciąż panuje przekonanie, że krewetki to  drogi, a co za tym idzie niedostępny dla przeciętnej rodziny egzotyczny rarytas. Nic bardziej mylnego. Już kilkanaście złotych wystarczy, by podczas domowego przyjęcia, czy po prostu obiadu krewetki zagościły na stole przeciętnej polskiej rodziny. Białe mięso krewetek jest bardzo delikatne i niezwykle smaczne. Z krewetek można ugotować zupę, usmażyć je lub… wrzucić na grilla obok ryb, zastępując w ten sposób mięso wieprzowe czy wołowe.

Przyrządzenie gotowanych krewetek jest proste. Tak naprawdę wystarczy po prostu wrzucićje na grilla. W całości. Później odpowiedni dip według dowolnej receptury. Doskonale z krewetkami komponują się polskie smaki. Na przykład: dip
z bryndzy podhalańskiej z dodatkiem gęstego, naturalnego jogurtu oraz soku
z równie egzotycznej jak krewetki- limonki!

Warto pamiętać, by przed konsumpcją usunąć głowę skorupiaka, skręcając ją jednym ruchem. Następnie, także jednym ruchem, zdejmujemy pancerzyk razem
z ogonem.

Można jednak inaczej. Najpierw obrać krewetki, a surowe, białe mięso obsypać przygotowaną panierką. Tu doskonale sprawdza się zmiksowany ser pecorino, z odrobiną szałwii oraz bułki tartej.

Kupując krewetki trzeba jednak zwrócićuwagę na kilka istotnych szczegółów, które zapewnią wybornąucztę. Najłatwiejsze w przygotowaniu sią krewetki gotowane, pakowane próżniowo. Mają jasno różowy kolor . Powinny być błyszczące, mieć okrągły kształt i jędrne mięso. Nie może być problemu z ich obraniem, a głowa powinna być dobrze przytwierdzona do ciała. Pancerzpowinien być elastyczny, ale nie miękki i zejść za jednym pociągnięciem. Jeśli tak nie jest warto sprawdzić termin przydatności do spożycia.

W tym sezonie krewetek nie może zabraknąć nie tylko podczas rodzinnego grillowania, ale także w weekendowym menu domowej kuchni.

 

Skąd pochodzą gotowane krewetki?

Producentem krewetek gotowanych jest w Polsce firma z Koziegłówek w województwie śląskim. SoNa Sp. z o.o. od ponad 20 lat dostarcza na polskie stoły, ryby wędzone, świeże oraz mrożone, a także owoce morza. Krewetki z SoNy pochodzą z Ekwadoru, z hodowli zlokalizowanej na terenie parku narodowego. Daje to gwarancję, że krewetki, które trafiają do Polski, są wyhodowane w krystalicznie czystej wodzie i w najlepszym dla tych delikatnych skorupiaków warunkach klimatycznych. Na każdym etapie produkcji od Ekwadoru po Polskę, każda krewetka wielokrotnie poddawana jest szczegółowej kontroli, by sklepów trafiły wyłącznie te o najlepszych walorach smakowych.